Брезова гъба ,,Чага '' 100% НАТУРАЛНА

 БРЕЗОВА ГЪБА - ЧАГА      

 

Латинско наименование: Fungus betulinus

Синоними: брезова гъба, черна брезова гъби

Произход: Русия, Алтайски край

Вносител: КМК Релакс ЕООД гр.Пловдив бул. Марица 47  тел: 0895115025

 

ОПИСАНИЕ

ЧАГА - гъбичка, която принадлежи към вида Трутовик скосен. За дърветата тази гъбичка е паразит, който прониква като уврежда кората на дървото. На вид гъбата изглежда като буца на едно дърво, има неправилна форма, размерът може да достигне до 40 см в диаметър и дебелина 15 см. Цвят на гъбата Чага - черен отвън и кафяв вътре. Отвън гъбата е покрита с пукнатини, а вътре в нея има много вени. Теглото на един екземпляр може да достигне до три килограма.

 

Най-често чага расте на брезите, заради което е получила популярното име "черна брезова гъба." Но в действителност чага могат да бъдат намерени и на други широколистни дървета - ясен и бук, както и явор и елша. Продължителност на живота на Чага - не повече от две десетилетия, но разпространението й постепенно води до факта, че дървото губи своята жизненост и изсъхва.

 

Чага расте на американския континент, в Северна и Южна Америка, в Корея, в страните от Източна Европа и Русия. Чага обикновено се среща в брезови гори. Понякога обаче може да расте и в кедрови или елови гори в сибирските борове в регионите на Далечния изток.

 

СЪБИРАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ

Чага е подходящо да се събира по всяко време на годината. По традиция се събира в ранна пролет или късна есен, както и през зимата. Това обаче не е свързано с нейните лечебни свойства, а с удобството за събирането й: Чага по-лесно може да се намери по голите дървета, които все още не са покрити с листа, или вече са им опадали листата. Чага се отрязва от дървото с остър нож или се отделя от стъблото с брадва. Билкарите съветват да се следи къде се намират гъбите и да не се събира Чага от паднали или изсъхнали дървета – тъй като паразитът се храни с жизнената сила на своя стопанин, от живите дървета Чага съдържа повече активни съставки.

 

Събраните гъби се изчистват от примеси, натрошават се на парчета от около 5 cm и се изсушават. Може да се сушат, като се оставят на открито, а може и да се използва сушилня или фурна, като температурата се настрои не повече от 60 градуса. За съхранение на Чага най-добре се използва плътно затварящи се съдове, тъй като въздуха бързо втвърдява гъбата. При спазване на правилни условия за съхранение лечебните свойства на гъбата се запазват в срок до две години.

 

ИСТОРИЯ НА УПОТРЕБАТА

Корените на лечебната употреба на Чага са дълбоко в историята. Рецепти за нейното използване има в записките на известния лекар Авицена . В древен Рим Чага се внасяла от северните страни, за да се използва в медицината.

 

Чага помага за намаляване на подувания и отоци, подобрява тонуса на организма, укрепва имунитета.  Чага при проблеми със стомашно-чревния тракт, сърцето и кръвоносните съдове, дихателната, нервната система. Проведени били няколко експеримента за изкуствено отглеждане на Чага, за да се улесни прибирането на реколтата на гъбата в промишлен мащаб, но те не довели до успех, поради което Чага продължила да се събира в естествени условия на отглеждане. Според съветските статистиката, през 70-те години годишни обеми на брезовата гъба като суровина достигали 500 тона. 

 

                                                   ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Най-важната роля в химическия състав на брезовата гъба играят агарицинова и хуминови киселини, които подобряват функцията на черния дроб. В Чагата се съдържат големи количества полизахариди - до 8%, те служат като материал за образуването на нови клетки и са източник на енергия.Специално място в състава на Чага заемат полифеноли, които имат антиканцерогенен ефект и стимулират обмяната на веществата. Танините допринасят за облекчаване на възпаления и играят хемостатична роля. Алкалоидите имат бактерицидно действие и понижават кръвното налягане. Птерините предотвратяват разпространението на патогенни клетки. Органичните киселини, включително оксалова киселина, ванилова киселина, оцетна киселина, мравчена киселина и други, се борят с бактериите, намаляват възпалителните процеси, насърчават усвояването на микроелементи. Меланинът ускорява възстановителните процеси и процесите на обмяна на веществата в организма. В Чага има висока концентрация на манган - вещество, необходимо за кръвоносните съдове, а също и за правилното функциониране на нервната система. Поради съдържанието на лигнин чага влияе благотворно върху стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците, а освен това тя помага за премахване на тежките метали от тялото. Фибрите в състава на Чага осигуряват добър метаболизъм, нормализират кръвната захар и намалява холестерола в кръвта. Гъбата е богата на минерални вещества. В това число магнезий, необходим за нервната система и костите, желязо, участващо в доставката на кислород към всички органи, силиций - най-важното звено за метаболитните процеси, цинк, който осигурява добро състояние на кожата. Среброто има антибактериален ефект, калият нормализира киселинно-алкалния баланс. Тритерпеновите киселини влияят на процесите на кръвообращението, а фитонцидите се борят вредни микроорганизми. Смолистите вещества на брезовата гъба помагат за нормализиране на апетита.

 

 

Чага  отлично повлияша храносмилателната система, при язви, гастрити, проблеми с черния дроб. Използването на брезова гъба помага за нормализиране на чревната микрофлора, помага за зарастване на рани, помага за облекчаване спазми. Чага има   ефект при полипи в стомаха. В допълнение, брезовата гъба има свойствата на потискане развитието на патогени и диуретично действие. Препаратите от Чага са добро очистващо средство, помагат за извеждане на шлаките и токсините от от организма, даже и тежки метали и радиоактивни вещества. Като външно приложение Чага е добра за  екземи, акне, увреждане на кожата от изгаряння и измръзване. Компреси и лосиони от Чага помагат за бързото зарастване на различни наранявания на епидермиса, както и помага да се отстранят неприятните последствия от ухапвания от насекоми.

 

Брезовата гъба е силен природен стимулатор, който значително повишава имунната система на организма, дава импулс на нервната система, създава добър обмен на веществата. Редовната употреба на Чага води до подобряване на кръвообращението в мозъка, има положителен ефект върху ензимните процеси, като същевременно поддържа функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, както и на дихателната система. 

 

Препаратите с Чага имат положителен ефект върху работата на нервната система, те помагат при раздразнителност, повишено безпокойство, нарушения на съня и при депресивни състояния. В този случай, Чага не само успокоява нервите, но и укрепва и тонизира организма, давайки сила за активен живот. След сериозно заболяване и прекарана операции Чага помага на пациентите бързо да възстановят силите си.В стоматологичната практика Чага се цени заради антисептичното си действие, тя е в състояние да ни отърве от възпаление на лигавицата, да укрепи венците,при  пародонтоза и пародонтит, стоматит. При възпаление на гърлото Чага се използва в състава на инхалационната терапия, има противовъзпалително действие, премахва пресипналостта на гласа.При сърдечно-съдови проблеми Чага помага да се нормализира артериалното налягане, нормализира нивото на холестерола, нормализира сърдечния ритъм.

 

Чага е известна със своите свойства за нормализиране нивото на кръвната захар и за възстановяване на нарушения метаболизъм. Общотонизиращото и укрепващото действие на Чага я прави добро средство за инфекциозни и вирусни заболявания.

 

 

Чага се препоръчша при:

  • Полип
  • Рак на дванадесетопръстника
  • Рак на бъбреците
  • Гастрит
  • Язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника
  • рак на стомаха
  • рак на черния дроб

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Приемът на Чага е противопоказан при:

  • бременност
  • индивидуална непоносимост
  • дизенетерия
  • колит
  • и други

 

 

РЕЦЕПТИ

 

Чага – при хроничен гастрит, язва на стомаха, атония на стомашно-чревния тракт, дискинезия, полипоза на стомаха и червата, онкологични заболявания, рак на стомаха, рак на белия дроб

Гъбата се измива, накисва се в топла преварена вода в продължение на 7 часа. Извадете гъбата Чага от водата, натиснете, за да се оттече водата, смелете на ренде (месомелачка), не изливайте водата. Вземете една част от смляната гъба и залейте с 5 части вода (водата, която е останала от накисването на гъбата) и загрейте до 50 ° С. Оставете да престои 48 часа, прецедете, отстранете утайката. Получената гъста течност разредете с гореща вода до първоначалния обем. Приемайте по 1 чаша 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене. Настойката съхранявайте 3-4 дни. Курсът на прием е 1 месец, 10 дни почивка и повторение на курса.

 

 

 

Тинктура

При проблеми със стомаха, червата, черния дроб, далака, безсъние, метаболитни нарушения

100 грама смачкани гъби се заливат с 500 мл. качествена водка, престояват на хладно и тъмно място в продължение на 2 седмици, като периодично бутилката се разклаща, прецежда се. Приемайте по 1 чаена лъжичка, разредена в 30 мл. преварена вода 3 пъти на ден преди хранене. Курсът на прием е 2 седмици, следват 2 седмици почивка и повторение на курса отново.

 

ПРИГОТВЯНЕ НА НАСТОЙКА ОТ ГЪБАТА ЧАГА

 

В домашни условия настойка от гъбата Чага може да се приготви по няколко начина:

 

Основната рецепта за настойка от гъбата Чага

Този метод за приготвяне на настойка от брезовата гъба Чага е най-оптимален, запазва най-голям брой полезни съединения и лечебни свойства. Той се препоръчва като основен метод за извличане на полезните съставки от гъбата.

 

-Измива се парче от гъбата Чага, залива се с вряща или пречистена вода при стайна температура и се оставя във водата за 6-7 часа, докато напълно омекне. В този случай не е необходимо да се използват метални или дървени съдове, най-подходящи за такива цели са стъкло или керамика.Напоената гъби трябва да се оставят да се отцедят, като водата не се излива. След това гъбите се стържат на ренде или през месомелачката . след това водата, в която е престояла гъбата се загрява до 40-50 ° С и с нея чагата се залива в съотношение 1 част гъба на 5 части вода. Много важно е водата да не се прегрява, в противен случай гъбата може да загуби своите полезни качества. Следваща гъби трябва да престоят 2 дни. По-добре е това да не се прави при стайна температура, да се оставят на хладно място, за да не може гъбата случайно да ферментира.

 

Готовата настойка трябва добре да се прецеди и да се съхранява в съд с капак на тъмно и хладно място. Настойката може да се приема в следващите 4 дни.

Противопоказания за използване на настойката няма.

 

Бърза рецепта за приготвяне на Чага

Количеството полезни вещества в напитката при прилагането на този метод е малко по-малко, отколкото в настойката, получена чрез основна рецепта, тъй като се използват по-високи температури и времето за инфузия е съкратено до няколко часа. Въпреки това, тази настойка също има висок лечебен ефект.

 
  • Измийте Чага, нарежете на малки парченца и поставете в стъклен съд.
  • Залейте предварително почистената Чага в съотношение 1 литър вода за 250 грама гъби.
  • Оставете Чага да престои 5-7 часа (може и повече за получаване на по гъста настойка).
  • Получената настойка се прецежда и може да се консумира веднага, или през следващите три дни.
 

Чай от Чага

Ако не сте в състояние или не желаете да отделите повече време за приготвяне на настойка, можете да направите чай от чага. Това можете да направите и в полеви условия или ако искате да пиете чай от прясно събрана гъба от дървото. Лечебните свойства на тази напитка е по-слаба от първите две.

 

 
  • Сварете вода в тенджера (или котле). По възможност да не се използват алуминиеви съдове.
  • Сложете в леко завряла вода 200-250 гр. гъба Чага на парчета на 1 литър вода.
  • Оставете течността да ври за 10-15 минути;
  • Охладете получената напитка до подходяща температура и пийте приятен чай.

 

 

ЧАГА благоприятно повлиява

 

  1. има спазмолитично, диуретично, антимикробно действие,
  2. нормализира стомашно-чревния тракт и чревната микрофлора, насърчава цикатризацията на стомашна и дуоденална язва;
  3. регулира активността на сърдечно-съдовата и дихателната системи,
  4. нормализира артериално и венозно налягане, както и честотата на пулса,
  5. стимулира кръвообразуването,
  6. възстановява централната нервна и неврохуморалните системи на организма,
  7. подобрява обмена на вещества в организма, включително активиране на метаболизма в мозъчната тъкан,
  8. повишава защитата на резистентността на организма към инфекциозни заболявания на тялото,
  9. има противовъзпалителни свойства при външно и вътрешно приложение;
  10. при външно приложение има противовъзпалително и аналгетично действие,
  11. има антигъбични и антивирусни свойства;
  12. засилва цитостатичната активност на противораковите лекарства

По време на курса  с препарати от Чага се препоръчва да се яде: • растителни и млечни супи, • зеленчуци и плодове, • мляко, кефир, кисело мляко, извара, сирене, • тестени изделия, зърнени храни, • хляб с трици, • ястия с яйца, • компоти, желета, • плодови и зеленчукови сокове, минерална вода •, • чай с плодове и билкови добавки. По възможност да се ограничи количеството на: • животински мазнини, • концентрирани бульони, • колбаси и пушени продукти, кисели и солени храни, • горещи сосове, подправки, • твърде гореща и твърде студена храна, • силни чайове и кафе.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден