Червен корен (Radices Hedysarae Theinae) 10 г

Добави мнение

6.00 BGN 11.00 BGN Спестявате 5 BGN

Червен корен (Radices Hedysarae Theinae)

Хранителна добавка (10гр) - 100% Натурална

Описание: Тази рядка билка се среща само в алпийските ливади на Алтай и Южен Сибир. В състава й влизат много полезни вещества – биофлавоноиди, танини, катехини, полизахариди, аминокиселини, пектинови в-ва, алкалоиди, макроелементи, витамин С, каротин, селен и др.

Предназначение: Препоръчва се в качеството на общоукрепващо средство, биологично активна хранителна добавка.  Има имуностимулиращо (помага при респираторни инфекции) и детоксикиращо (засилва функцията на черния дроб) действие, подпомага работата на стомашно-чревния тракт и сърцето, укрепва стените на кръвоносните съдове, влияе добре на бъбреците и пикочо-половата система. При мъжете се използва при проблеми с простатата, еректилна дисфункция, неволно изпускане на урина, безплодие. При жените се използва при проблеми с матката и млечните жлези, кръвотечения, менструални болки и др.

Употреба: продуктът може да се използва като спиртен или воден екстракт.

Спиртен екстракт: 10 гр. наситнен корен се залива със 100 мл (качествена!) водка, престоява (от 14 до 21 дни) на тъмно, като ежедневно се разклаща. След това се прецежда и е готов за употреба. Препоръчително е да се използва стъклен съд и екстрактът да се съхранява в хладилник. Приема се в доза от по 15 капки (1 ч.л.), разтворени в 50 мл течност (вода или сок), 3 пъти на ден, 30 мин преди хранене, в продължение на 30 дни.

Воден екстракт: една супена лъжица наситнен корен се залива с 300 мл кипяща вода. Престоява 3 часа, след което се прецежда и получената отвара се приема по 100 мл, три пъти на ден.

Противопоказания: Да не се приема от бременни и кърмачки, деца до 14 години, хора с повишена нервна възбудимост, безсъние, високо кръвно налягане, нарушения на сърдечната дейност и при индивидуална непоносимост към продукта. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Не е лекарство! Преди употреба се консултирайте с лекар.

Съставки: Червен корен(смлян на прах) , 100% натурален, в изсушен вид.

Най-добър до: 01.03.2024г    Партида: L 02686

Условия на съхранение: Да се съхранява на сухо и проветриво,  недостъпно за малки деца място, далеч от пряка слънчева светлина, при температура на въздуха до 25°C и влажност до 75%.

Вносител: „КМК Релакс” ЕООД гр. Пловдив тел: 0895 115 025

Производител: ООО "Целебные Травы Алтая”, Русия, Алтайски край

Цена за  100гр. - 50лв

Цена за 200гр.- 90лв

 

Червен корен (Radices Hedysarae Theinae)

Синоними: мечи корен, чаен корен, кървав корен, стотинков чай, забравена касичка и др.

Описание: червеният корен е лечебно растение, което се отнася към семейство „бобови“. Това е многогодишно тревно растение, чиито стебла могат да достигнат до 1,5 м. Главната лекарствена част е подземната  и представлява много голям корен с дължина до 12 м и дебелина 12 см. Листата са с удължена форма, напомняща на елипса. Цъфти от юни до края на лятото. Плодовете са бобчета с мъх или голи, плоски по форма. Името мечи корен е известно сред народа, защото се вярва, че се яде от мечките. Червен корен, защото е червен самият корен и получените от него извлечения са червени.

Расте на различни места: в планините, горите и поляните. Често расте в тундрата прекрастно се чувства и около реките. Подходящ е всеки климат, растението се среща и в Европа и в Азия. Среща се в Северна Америка и в Африка. В Русия най-добрите места са в Саян и планините на Алтай. Въпреки многото райони, в които расте, се среща рядко и да се намери не  е леко.

Събиране и съхранение – за лечебни цели се използва надземната и подземната част. Листата и цветовете се събират, когато растението цъфти. Изрязват се стъблата  на височина 30 см, сушат се на слънце, на защитено място от влага и дъжд. Листата могат да се използват и в свеж вид; може да се съхраняват в хладилник около 30 дни. Корените се събират в краяна лятото и началото на есента. При изкопаването се оставя в почвата не по-малко от 1/3 . Извличането на корена от земята е трудно. Същото място се използва добив на корен след не по-малко от 10 години, за да се възтанови растението. Изкопаните корени се почистват, нарязват се и се сушат. Дребните корени се сушат цели. След сушенето корените се се съхраняват в сухи, проветриви помещения не повече от 3 години. Понякога в суровината от недобросъвестни доставчици, може да има примеси от други корени, разновидности при, които корените се отличават със светъл цвят. Използването е допустимо, но ефекта е по-малък. История на използването – в легендите за червения корен (мечи корен) се предава, че мечките го консумират рано на пролет, когато са отслабене и да се излекуват отболести. В Алтай има легенда, че има приказно място „Бяла вода“ къдетоживеят хора, които незнаят беди и болести. В търсене на това приказно място, злите духове нападнали хората и ги поболяли. Тогава се явил стопанина на планините – ограмна мечка, който дал на хората голям храстс червени корени и ярко зелени листа. От това растение хората използвали отвари и се изцелили и попаднали на райското място. Сред народа се говори, че черверия корен е растение на „водния дух“ и уравновесява водния баланс на организма. От медицинска гледна точка „червения корен“ повишава диурезата (изхвърляне на течности) и влияе добре на бъбреците, пикочо-полови проблеми и нормализиране на отделянето на урина. Сред ценителите на растението има мнение, че по своите тонизиращи и адаптогенни свойства червения корен сесравнява със златния корен и даже го превъзхожда. Носи му се славата, че може да лекува много болести. Счита се, че червения корен е растение за дълголетници, неговото употребяване помага за съхранят силите на организма до преклонна възраст и да се живее дълго и активно. Още едно битуващо сред народа название на растението е „белошньой корен“ т. е. расте в близост до натрупания сняг (преспи) в планините. От него жителите на Алтай приготват вкусен чай. Употребяват го заедно с мляко като ободряваща напитка с общоукрепващо и благотволно въздействие  на потенцията. Извлеци от червения корен в народната медицина се предписват на мъже с проблем на простатата и избавление от проблем с потенцията.                                                 

Химически състав – съдържа много активни вещества в тово число катехини с антиоксидантно действие, положително действа на съдовете и помага за отвеждане на тежките метали от организма. Катехините са тези,които оцветяват корена и особено на настойките от него. Съдържа дъбилни вещества, които имат противовъзпалителен ефект и придават тръпчив вкус. Кумарините добре съчетават лечебния ефект на червения корен. Съдържа още сапонини и флавоноиди. Съдържа важни за живота аминокиселини, ксантон, хедизарио а също и необходимите микроелементи; алкалоиди редица полизахариди и витамин С. Червения корен натрупва в състава си селен, който укрепва кръвоносната система.

Използване в медицината – има мощно положително влияние върху мъжкото здраве. Влияе нехормонално, стимулиращо действие върху половата система. Лечителите често съветват да се използва корена при простатит и свързаните с него заболявания, аденом на простатата. Активните вещества в червения корен нормализират кръвообръщението като разхлабват мускулите в проблемната област. Всичко това подобрява потенцията и повишава мъжката сила, засилва увлечението и подобрява сексуалната функция, ликвидира изпускането на урина. Успешно се използва корена при майчино безподие. Помага при хроническия болестен синдром на половите органи. Трябва да отбележим, че червения корен не е само „мъжко растение“. Той се препоръчва и на жените, помага при различни гинекологични проблеми, при заболявания на млечните жлези. С помоща на червения корен се лекува миома, фибромиом, маточни кръвотечения. Отлично средство при профилактика на рак на гърдата. Друго приложение на корена е терапията на сърдечно-съдови заболявания; благотворно влияе на съцето и се справя с анемията.

При дихателни проблеми помага при кашлица има отхрачващо действие. Препоръчват го при храчене на кръв, повишена температура и при възпаление на бронхите, белите дробове и туберколоза. Облекчава проявите на астма и плеврит. Заболявания на уринополовата система се повлияват добре от тази фитотерапия. Благотворно влияе на пикочния мехур, извежда излишната течност, изобщо подобрява диурезата. Избягват се оттоци, назначава се при остри цистити, при бъбречни заболявания като пиелонефрит и нефрит. Червения корен помага при болката при много заболявания, възстановява тонуса на мускулите, подобрява състава на кръвта като увеличава хемоглобина и е полезен при анемия и малокръвие. Стомашно-чревните заболявания също се поддават на терапия с червен корен. Използва се при диария и разстройство, ефективен при заболяване на черния дроб и водянка. Притежава антитуморни качества, поради което е включен в средствата препоръчвани при онкологични заболявания. Като цяло средствата на основата на червен корен имат укрепващо въздействие и възстановяват имунитета. Употребата на червен корен помага за правилната работа на нервната система, успокоява и подобрява съня, преминава главоболието, намалява проявите на неврози, подобрява самочувствието. Помага за по-бързо възстановяване след тежки физически натоварвания, връща силите и добре повлиява  психоемоционалното състояние, успокоява придава увереност. Отлична профилактика при нервни сривове. Традиционно от червения корен се приготвя ароматен чай, който се ползва както в чист вид ,така и с добавка на мляко, захар или мед – особено полезен при простудни заболявания. При някой заболявания червения корен се ползва външно, а също за клизми.

 Не се препоръчва използването на корена в детска възраст (до 12 години), също и при бременност и кърмене. Противопоказна е употребата при хипертония, инфаркти и нервна заблуда.

Червения корен се използва за лечение при следните болести: аденом, пикочокаменна болест, простатит, анемия, диария, импотенция, безплодие, уретрит и др.

Противопоказен е при: бременност, деца до 12 години, кърмене, повишена нервна възбудимост, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, инфаркт на миокарда и др.

Рецепти:

Червен корен- извлек (настойка): При туберколоза, бронхит, белодробни възпаления, малокръвие, анемия, възпаление на простатата, при нарушение на репрудостивните функции у жените и мъжете, при инфекциозни заболявания, при хемороиди, грип и др.

Рецепта 1) 50 г наситнен корен се залива с 500 мл качествена водка, стои 14 дни на тъмно и прохладно място, периодично се разклаща и се прещежда. Приема се по 0.5-1 чаена лъжичка разтворена в 50 мл вода 3 пъти на ден, 30 мин преди ядене.

Чай – увеличава работоспособността на сърдечната дейност, нормализира течностите в организма, повишава физическата издръжливост, ефективно понижава умората.

Рецепта 2) 1 чаена лъжичка корен се залива с 1 чаша кипяща вода, покрива се и след  20 мин се прецежда. Приема се горещ по 1 чаша, 2 пъти на ден.                           

Рецепта 3) Чай 25 г наситнен корен се залива с 1 литър кипяща водав термос, след 1 час се прецежда. Използва се като чай с добавка на мед и мляко.

При грип, остра респираторна вирусна инфекция, маточни кръвотечения, гинекологични заболявания, импотенция, уретрит, простатит, болки в пикочния мехур, бъбреците, главоболие, епилепсия.

Рецепта 4) Извлек (настойка) при херпес 50 г се заливат с 100 г спирт, след което към получената маса се прибавят 0,5 л 20 % спирт и внимателно се смесва. Оставя се 2 седмици на тъмно, периодично се разклаща и се прецежда. Приема се по 30-40 капки, 30 мин преди ядене, 3 пъти на ден. Курса продължава 1,5-2 седмици.                   

Рецепта 5) За пошаване на имунитета и укрепване на организма, при авитаминоза.      

50 г корен се заливат с 1 л водка, стои 2 седмици на тъмно, прецежда се. Приема се по1 ч. л. с 50 мл вода, 3 пъти на ден.

Балсам – при простатит, аденом, импотенция, при болки в стомашно-чревния тракт и неврози.

Рецепта 6) 30 г наситнен корен, 30 г прополис. Заливат се със смес от 0,5 л медицински спирт, внимателно се разбърква, стои на тъмно и прохладно място, епериодически се разклаща и с прецежда. Приемат се 30 капки 3 пъти на ден, 30 мин преди ядене. Курса на лечение е 30 дни, прекъсва се 2 месеца и може да се повтори.

При импотенция, безплодие, цистити, задържане на урина, маточни кръвоизливи, отпускане на матката,червата, пиелонефрит, заболяване на млечната жлеза и онкологични заболявания.

Рецепта 7) 1 супена лъжица корен се залива с 0,5 л кипяща вода, вари се бавно на водна баня 30 мин. След 2 часа се прецежда. Приема се по 1 чаш, 3 пъти на ден. Курса е 1 месец.

 При аденом на простатата, простатит, туберколоза, бронхит, бронхиална астма, плеврит и пневмония.

Рецепта 8) 2 супени лъжици корен се заливат с 1 л кипяща вода в термос, след 1 нощ се прецежда. Полученият извлек се дели на 3 дози. Приема се по 1 доза, 3 пъти на ден.

Извлек за профилактика (екстракт)

Рецепта 9) 25 г корен се заливат с  250 мл 40 оС  спирт, след 7 дни на тъмно при стайна температура. След ежедневно разклащане се прецежда. Приемат се по 20 капки 2 пъти на ден, 30 мин преди ядене с цел профилактика.

Отвара (извлек) възтановява половите функции у мъжете и жените, активизира дихателните органи, подобрява и пречиства кръвта, нормализира водно-солевия обмен.

Рецепта 10)  10 г корен се поставя в емайлиран съд, залива се с 200 мл охладена кипяща вода, нагрява се на водна баня 30 мин и след 1 час се прецежда, довежда се до първоначалния обем (250 мл) с кипяща вода. Приемат се по 2 супени лъжици 3 пъти на ден, преди ядене.

При остър простатит, миома, фибромиома, импотенция и заболяване на пикочо-половата система, аденом, микроклизма.

Рецепта 11) 1 чаена лъжица наситнен коренсе залива с 1 чаша кипяща вода, оставя са 12 часа в термос и се прецежда. Полученият извлек се разделя на 2 порции. Микроклизмата се прави с извлек с температура 36 о-37 оС сутрин и преди лягане. Курса е 12 дни.

 

Съставки: Червен корен 100 % натурален в сушен вид.

Полиетиленова опаковка разфасовка от 10 г.

Вносител: „КМК Релакс“ ЕООД гр. Пловдив

тел: 0895 115 025    www.zdravenmagazin.bg

  

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден