Сабелник – „Блатен петолистник“ 100% Натурална (Comarum palustre) 10 г

Добави мнение

10.00 BGN

Сабелник - „Блатен петолистник“

 (Comarum palustre)

Хранителна добавка (10гр.) - 100% Натурална

Описание: От хилядолетия народите, населявали дивите степи на Алтай са използвали тази билка при ставни и стомашни заболявания и неразположения. Тя е богата на биофлавоноиди, сапонини, етерични масла, смоли, органични киселини, витамини и макро- и микроелементи (фосфор, калий, калций и магнезий, манган).

Предназначение: Препоръчва се в качеството на общоукрепващо средство, биологично активна хранителна добавка. Използва се за укрепване на опорно-двигателния апарат, спомага за възстановяване на хрущялната и костната тъкани (при артрити и артрозни изменения, ревматизъм, ишиас и др.), също така, благодарение на своето стягащо действие, е подходящ при стомашни болки и спазми, разстройства, при хемороиди, за заздравяване на рани и др.

Употреба: продуктът може да се използва като спиртен или воден екстракт.

Спиртен екстракт: 10 гр. наситнен корен се залива със 100 мл. (качествена!) водка, престоява (от 14 до 21 дни) на тъмно, като ежедневно се разклаща. След това се прецежда и е готов за употреба. Препоръчително е да се използва стъклен съд и екстрактът да се съхранява в хладилник. Приема се в доза от по 15 капки (1 ч.л.), разтворени в 50 мл. течност (вода или сок), 3 пъти на ден, 30 мин преди хранене, в продължение на 30 дни.

Воден екстракт: една супена лъжица наситнен корен се залива с 200 мл. кипяща вода. Престоява 2 часа, след което се прецежда и получената отвара се приема по 100 мл. , два пъти на ден.

Противопоказания: Да не се приема от бременни и кърмачки, деца до 14 години, при хипотония, брадикардия или други нарушения на сърдечната дейност, както и при индивидуална непоносимост към продукта. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Не е лекарство! Преди употреба се консултирайте с лекар.

Съставки: Сабелник, 100% натурален, в изсушен вид (10гр).

Най-добър до: 01.02.2027г.        Партида: L 23-02

Условия на съхранение: Да се съхранява на сухо и проветриво,  недостъпно за малки деца място, далеч от пряка слънчева светлина, при температура на въздуха до 25°C и влажност до 75%.

Вносител: „КМК Релакс” ЕООД гр. Пловдив тел: 0895 115 025

Производител: ООО "Целебные Травы Алтая”, Русия, Алтайски край 

Цена за 50гр - 45лв

Цена за 100гр - 80лв

САБЕЛНИК

(Comarum palustre)

Синоними: блатна ягода, петопръстна трева, заешки уши, дива малина, блатна роза и др.

Многогодишно  растение, полухраст, по височина може да достигне метър.Разпространен по всеместно в Русия, също в някой райони на Монголия и Китай, в Японските острови, а също в Северна Америка. Има огромен корен с множество разклонения. Използва се корена и надземната част, като се внимава да не се изтръгне целия корен. Използвало се е като средство за предпазване от заразни болести. Известна била още като „Руски женшен“. Сега растението се използва не само в народната, но и в официалната медицина. Използва се и в кулинарията, придава оригинален аромат. Има рецепта за сладко.

Съставки: съжържа висока концентрация от етерични масла (5 %), натурални органични киселини (изовалерианова и изомаслена), дъбилни вещества (полезни при възпаления, помага за сгъстяване на кръвта и спиране на кръвоизливи), терпеноиди, феноли, катехини (подобряват обмяната на веществата), антоциани (подобряват зрението), флавоноиди (укрепват кръвоносните съдове), смолисти вещества (действат антисептимно). Горчивият вкус на билката подобрява отделянето на урината от организма, сапонините действат противовъзпалително. Наличието на каротин, оказва антиоксидантно действие, аскорбиновата киселина укрепва имунната система. Билката съдържа фосфор и калий подпомагат подаването на кислород към мозъка, а магнезият повлиява положително въздействие на сърдечно-съдовата система.

Употреба: забележително природно средство за опорно-двигателния апарат. Многочислените проблеми на мускулите, ставите и костите се решават с помоща на  „блатния рицар“, артрози, артрити, полиартрити, ревматизъм – всичко това са показания за използване на билката. Средствата на основа на билката способстват за намаляване на оттоците, помага за възтановяване на хрущялната и костна тъкан, възвръща подвижността на ставите. При остехондроза, подагра, радикулит намалява болките, възтановява подвижността на гръбначния стълб. Билката се приема вътрешно под формата на отвари, водни извлечения и спиртни екстракти. Използва се и външно за компреси и разтривки облекчава състоянието. Бързо намалява болките и проявленията на неврита. Добро средство при проблеми с храносмилателните органи. Използва се при стомашни проблеми, при диария, дезинтерия, холецестит  и други болести на бъбреците, черния дроб, жлъчката и жлъчните пътища. Препоръчва се при жълтеница, алергии и за профилактика на бяс, след ухапване от животни. При заболяване на гърлото се използва външно за гаргара. Ефективно помага при ангини, бронхити, фарингити и грип. Полезни са изплаквания при проблеми с венците и зъбите (облекчава болката и намалява възпалението). Билката помага при ниско кръвно налягане и при нервни разтройства. За жените е полезна при  мастопатия. Пресни листа от растението може да се ползват при  рани, чисти раните от гной и възпаление. Оказва общо укрепващо действие, стимулира имунитета и подобрява обмяната, ускорява възтановяването на повредени клетки, извежда от организма шлаките и токсините. Използва се в козметиката за маски и кремове (за подобряване тургора на клетките и против бръчки). Използва се и в шампоани за укрепване на косите. 

Противопоказания: бременност, лична непоносимост и др.

Рецепта 1) обща рецепта – 1 с. л. наситнена билка  се запарва с 1 чаша кипяща вода в продължение на 1 час, прецежда се и се пие по ¼  чаша 3 пъти на ден, 1 час преди ядене.

Рецепта 2) при разтройство в храносмилането, дизентерия и стомашни болести – 2 с. л. наситнена билка се запарва с 500 мл вряла вода в термос за 2 часа и се прецежда. Приема се 3 пъти на ден по ½ чаша, 1 час преди хранене.

Рецепта 3) при остеохондроза, радикулит, подагра – 1 с. л. наситнениа билка  се запарват с 1 чаша гореща вода, държи се на кипяща водна баня още 15 мин , оставя се за 45 мин , отцежда се и се прецежда, довежда се до първоначалния обем и се приема по 1 с. л. 3 пъти на ден.

Рецепта 4) използва се при рак на стомаха, млечните жлези, левкоза, отлагане на соли, артрит, ревматизъм, артроза, грип и простуда- с наситнените корени с размер до 1 см се пълни буркан с вместимост 1 литър се пълни до 1/3 от обема с 0,5 л 40 % водка, затваря се плътно. Стои 3 седмици на тъмно, като периодично се разклаща. Прецежда се. Приема се по 1 с. л. 3 пъти на ден, преди ядене, след което се пие вода.

Рецепта 5) разтриване при ставни болки и наранявания (навехване) – 120 г наситнен корен се заливат с 0,5 л растително масло, оставя се за 3 седмици на тъмно място като периодично се разклаща, прецежда се. С това масло се разтриват болните стави и навехнатите места (натъртените места).

Рецепта 6) мазило – ланолинов корен, към него се прибавя 1 с. л. настойка от блатната ягода, 1 ч. л. настойка от червен лютив пипер (чушка – 1 чушка се залива с 1 чаша водка, стои 10 дни на тъмно), 3 капки витамин Е (от аптеката) и 1 с. л. мед. Всичко се смесва внимателно и се прехвърля в стъклен съд. Съхранява се в хладилник.

Предупреждение: Внимателно да се прилага при изразена хипертония и брадикардия.

Сабелник-

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден