Левзея(Маралов корен) 100% Натурална

                                                                         МАРАЛОВ КОРЕН (ЛЕВЗЕЯ)

                                                                           

 

           Произход:  Русия ,Алтайски край

           Вносител:  КМК  Релакс ЕООД гр Пловдив   тел: 0895 115 025

           Латинско наименование: Rhaponticum carthamoides

            Синоними: левзея сафлоровидна, рапонтикум сафлоровидна

 

                                                      ОПИСАНИЕ

Левзея сафлоровидна (Rhaponticum carthamoides), известна под името Маралов корен е многогодишно растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни . Тревистото растение расте от половин метър до два метра. Стъблата са оребрени, кухи отвътре, отвън са покрити с влакна. Листата на мараловия корен са перести, ръбовете им са назъбени, имат тъмнозелен цвят. Цветът левзея цъфти в средата до края на лятото, цветовете са с лилаво-червен оттенък, тръбовидна форма, които образуват голяма кошница във формата на топка и приличаща на кошница. В края на лятото и началото на есента семената узряват. Коренът на левзея сафлоровидна е с тъмен цвяг, кафяв или черен, разположен в земята в хоризонтална равнина, отделните корени достигнат дължина не повече от 15 см, дебелина - от 1 до 3 см. Корените се отличават с особен мирис, вкус, напомнящ аромата на смола.

 

Други известни наименования на левзея сафлоровидна - Rhaponticum carthamoides, стемаканта, в народната медицина наричали мараловия корен още „маралова трева“.

Левзея сафлоровидна - доста непретенциозно растение, което се чувства прекрасно при по-студен климат и липса на влага. Тя предпочита добре осветено място, отлично понася голямата сибирска зима. Мараловият корен отлично му понася високопланинския климат, субпланинските и планинските ливади. Често се среща на юг, изток и запад в сибирския регион, в ъв високопланинските части на планината Алтай, в Саянската планина, както и във високите части на Кузнецки Алтай. Можете да намерите Маралов корен в Централна Азия, в планинските райони на Източен Казахстан.

 

СЪБИРАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ

За лечебни цели се събират корените на левзея сафлоровидна. Най-доброто време за събиране се счита края на лятото и есента, когато плодът е узрял и кошниците се разкриват. Тъй като левзея расте доста бавно, при подготовката на всяко място е необходимо да се оставят няколко растения непокътнати. Смята се, че максималната лечебна сила на мараловия корен се достига на възраст от 3-4 години. Корените се изкопават с помощта на вили или лопати, почистват се от остатъците от почвата, измиват се с вода и се сушат в продължение на три дни. Окончателно сушене може да се извършва както на открито, така и в индустриални сушилни при температура не повече от 60 градуса, като суровината се завърта няколко пъти. Голяма част от корените преди сушене трябва да се режат на тънки ивици. Суровината е готова, когато мястото на отчупване на корена се напука. Готовата суровина се опакова в хартиени торби, съхранявани в сухи и проветриви помещения. Лекарствените свойства на мараловия корен се запазват в продължение на три години.

 

ИСТОРИЯ НА УПОТРЕБАТА

През цялата история в различните страни може да се намери споменаване на употребата на левзея carthamoides. В древен Китай, Монголия и Тибет Мараловият корен е бил използван в продължение на хиляди години и се нарича "лоу цао" - смята се, че името на латински левзея произлиза именно от тук. Някои легенди твърдят, че мараловият корен е бил използван от войните на Чингис хан, както и че на този естествен стимулант монголските завоеватели дължали своята издръжливост и сила. Монголски билкари наричат ​​левзея carthamoides "корен-Херкулес" и вярвали, че той им помага да живеят до 100 години и да запазят до дълбока старост своята сила, включително и сексуално здраве, силен дух и бистър ум. В китайските хроники левзея наричат ​​растението, което е помогнало на моряците за преодоляване на трудностите при първото околосветско пътуване. Тинктури, отвари и други лечебни отвари от маралов корен лечителите препоръчвали при пациенти с отслабен организъм, нервни заболявания и депресия, мигрена, импотентност.Голямата популярност на мараловия корен на изток постепенно довела до неговата широка употреба в целия свят. Китайски корени левзея изнасяли в градовете на Централна Азия.Левзея сафлоровидна било едно от първите растения, които са започнали да се отглеждат за медицински цели, засаждали го градините на аптеките още от 10 века.Сибирските и Алтайските ловци дали името левзея на маралоивя корен, тъй като забелязали, че мъжките благородни елени идкопавали тези корени с копитата си и ги ядяли, като правели това много често по време на размножителния период. Според легендата, след хранене с маралов корен еленитемогат да се чифтосват по сто пъти на ден. Животните харесват не само корените, но и тревистата част на левзеята, използват я като фураж на добитъка – крави и коне, тя е богата на протеини, витамини и други хранителни и полезни вещества. Стимулиращата сила на растението влияе добре върху човека, придава бодрост и увеличава сексуалната активност – тези особености на мараловия корен от векове се използват в алтайските рецепти за дълголетие. В Задбалканския регион се носят и легенди за мараловия корен, приписващи на растението свойства, които дават мощна енергия на човека. Войник, който е събрал енергия от мараловия корен, може да изтръгне дърво от земята с голи ръце.

 

 

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Големият интерес към стимулиращото действие на левзея carthamoides е благодарение на съдържащия се в корените фитоекзидон. Тези вещества от групата на стеролите, произвеждащи адаптогенен ефект, засилват процеса на синтез на протеини и действат като естествени анаболи, и в същото време стимулират умствената дейност.

 

Мараловият корен съдържа също така значително количество дъбилни вещества, които имат противовъзпалително действие, както и етерични масла и смолисти съединения. Инулинът помага за намаляване на нивата на кръвната захар, Кумарините допринасят за разреждане на кръвта, Витамин С е антиоксидант. В състава на мараловия корен има също антоцианини, каротин, различни органични киселини, алкалоиди вещества, смола, растителни флавоноиди, восък, минерали, включително необходимите за здрави кости фосфор и витамини .

 

                                                       УПОТРЕБА 

Левзея  има силното адаптогенно и тонизиращо действие. Препоръчително е да се приема при високо умствено и физическо натоварване, при силна умора, понижена производителност, стресови ситуации, загуба на сън и апетит, депресивно настроение - всичко това като показания за употреба на мараловия корен. Левзея carthamoides ила положителен ефект върху нервната система, намалява раздразнителността, облекчава главоболие, помага да се отървете от депресия. Мараловият корен се препоръчва и при психични разстройства, включително шизофрения . при разстройство на вегетативната нервна система rhaponticum carthamoides значително облекчава състоянието, има общоукрепващо действие върху организма, тя дава сила и жизненост. Стимулиращият ефект на мараловия корен е толкова силен, че се препоръчва да се приема по-малко от пет часа преди лягане. Въпреки това, с навременна употреба левзея не само не пречи на съня, но, напротив, помага да се отървете от безсъние и ви позволява да се наспите и да се възстановите силите си за по-кратък период от време.

 

С помощта на мараловия корен може да се възстанови нормалното артериално налягане, да се подобрят показателите на хемоглобина и на червените кръвни клетки, да се справите с астенични състояния. Левзея има съдоразширяващи ефект, увеличава скоростта на кръвния поток, стимулира свиването на сърдечния мускул.

Установено е, че препаратите с левзея помагат при заздравянето на рани, зарастване на костите след счупвания . Те са показателни при захарен диабет като понижаващо захарта средство, при лечение на злокачествени образувания като средство за инхибиране на туморите.

 

По време на менопаузата мараловият корен помага на жените за намаляване на неблагоприятните симптоми на менопаузата. По времепредменструален синдром препаратите от левзея помагат на жените да преодолеят капризите на настроението, прекомерната плачливост и раздразнителност. При мъжете от незапомнени времена мараловият корен се препоръчва за повишаване на потентността и за подобряване на сексуалното желание.

 

Приемането на левзея carthamoides насърчава синтеза на протеин, който в частност помага за увеличаване на мускулната маса при спортисти и е полезен за всички хора, които са подложени на повишена физическа активност. Положителен ефект има върху спортните постижения и това, че мараловият корен укрепва нервите и уравновесява психиката, като го защитава от стрес и излишни емоции. В същото време препаратите от маралов корен подобряват двигателната активност ускоряват рефлексите. При редовна употреба всички положителните ефекти се запазват за дълго време.

 

Мараловият корен има силно антиоксидантно действие, притежава антистареещ ефект, който се вижда изцяло при външна употреба. Козметични маски, лосиони и компреси с rhaponticum carthamoides допринасят за изчезването на бръчки, правят кожата по-еластична и гладка.

Мараловият корен се използва при :

  • импотентност
  • хипотония
  • алкохолизъм

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Приемът на маралов корен е противопоказан при:

  • Заболявания на очните дъна
  • хипертония
  • и други

 

РЕЦЕПТИ

·Маралов корен - тинктура. При импотентност, загуба на сила

 

10 грама смлян корен се залива в стъклен съд със 100 мл. водка, престоява на тъмно място при стайна температура в продължение на 2 седмици, като се разклаща периодично, прецежда се. Приемайте по 20-30 капки 2 пъти на ден преди хранене. За подобряване на сексуалната функция при мъжете приемайте по 30 капки 3 пъти на ден. Като стимулатор (при загуба на сила) приемайте по 20 капки 2 пъти на ден в продължение на 2 седмици.

 

·Използване като афродизиак при загуба на сила и намаляване на сексуалната активност

 

1 супена лъжица смачкани корени се заливат с 1 чаша кипяща вода, варят се на бавен огън под затворен капак 30 минути, престояват 30 минути, изстискват се, прецеждат се. Долива се с кипяща вода до първоначалното количество на течността. Приемайте по 1/3 чаша 3 пъти на ден преди хранене.

 

  • Настойка

Използва се като стимулиращо средство при отпадналост, нарушения на нервната система, обща слабост, постоянна умора, изтощение, намалена физическа и умствуна работоспособност, раздразнителност, депресия, главоболие, хроничен алкохолизъм и импотентност (импотентност)

 

1 чаена лъжичка натрошени корени се залива с 250 мл. вряща вода за 2 часа, престоява 2 часа, прецежда се. Приемат се по 50 мл. 3-4 пъти на ден преди хранене. Курсът на прием е 2-3 седмици.

 

  • Под формата на прах

Използва се като общоукрепващо и тонизиращо средство.

Смелете изсушен корен на фин прах, смесете с мед в съотношение 1:9, внимателно разбъркайте. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

 
Слави Димитров

  
2022-12-15 14:22:24

Здравейте ,искам да питам дали освен корем от левзея имате и листа от левзея?


Руслан Колев Господинов

  
2022-08-28 18:40:22

Колко струва ? Изпращате ли по Еконт ?


Петя Тодорова

  
2020-07-27 14:25:09

Здрзвейте, моля за цена и опаковка.


Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден