Лапчатка(Бяла) за щитовидна жлеза

Добави мнение

19.00 лв.

Лапчатка(Бяла) корен(Potentilla alba)

  Хранителна добавка

Предназначение: Препоръчва се в качеството на общоукрепващо средство, биологично активна хранителна добавка. Благоприятно повлиява проблеми със

щитовидната жлеза, храносмилателният тракт

и черният дроб.

Употреба: 10гр  корен (наситнен) се заливат с 100мл водка, престояват в стъклен съд на тъмно и хладно място в

продължение на един месец, след което се прецежда и се

приема в доза 30 капки на ден 20 мин преди хранене.

Продължителност на приема 30дни.

Противопоказания: Да не се приема от бременни и кърмачки, деца до 14години,хипотония ,сърдечно съдови

заболявания  и индивидуална непоносимост към продукта.

Съставки: Лапчатка (Бяла) корен 100% натурален

  в изсушен вид разф. от 10 гр.

Най-добър до: 08.2023                 Парт.номер:L 15

Да се съхранява на сухо и прохладно място на температу-

ра до + 25C недостъпно за малки деца.

Не е лекарство,преди употреба се консултирайте с лекар.

Да не се използва като заместител на разнообразното хранене

Вносител: „КМК Релакс” ЕООД гр. Пловдив

  тел: 0895 115 025    www.zdravenmagazin.bg

Производител: ООО "Компания ХОРСТ”

Произход: Русия, Алтайски край

   Бяла лапчатка(корен)

  Синоними – петопръстник, петолистник и др.

 

 Известна е сред народа като петолистник, петопръстник – заради петолистните си цветове. Ботаническото название е Potentilla alba. Достига от 10 до 25 см надземна част и значителна подземна част – корените достигат до 100 см дължина. В периода на цъфтене може да се приема като горска ягода. Тази красива и горчива билка се е използвала при болка в стомаха и при бързо възстановяване на изгаряния.

Ценни са както надземната част, така и корените. Корените са наситени с дъбилни вещества, които  имат противовъзпалително действие. В тях се съдържат нишесте, иридоиди и сапонини. В корените има кверцетин – флавоноид с антиоксидантно действие. Съдържат още  бор, желязо, натрий, алуминий, калций, сребро, хром, кобалт, манган, селен, барий, мед и литий, които се съдържат няколко пъти повече от обикновените билки.

Билката има положителното  въздействие върху ендокринната система и при лечение на щитовидната жлеза. Използва се при тиреотоксикоза, хиперплазия на щитовидната жлеза, гуша. Щитовидна жлеза билката нормализира хормоналния баланс и регулира множество функции в организма. Подпомага стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система. Благоприятно повлиява язва на стомаха, ентероколит, проблеми с черния дроб. С помоща на билката бързо преминава разстойстовото на стомаха, колики. Използва се и като природен антибиотик ,  облекчава натъртвания и хематоми, открити рани и абсцеси. За целта билката се довежда до прахообразно състояние. Тя е противопоказна при хипотиреоза.

Използва се още и при нарушаване на сърдечния ритъм при атеросклероза и повишено кръвно налягане, лапчатката  повишава еластичността на кръвоносните съдове, очиства кръвта и извежда шлаки и токсините от организма. Билката помага при намаляване на свръхтеглото.

                Гинеколкогични проблеми – използва се при пропадане на матката, при миоми и кисти; регулира менструалния цикъл и облекчава болката. Известно е противотуморното действие на билката, изчезва изпотяването, при задух, намалява проявите на ревматизма и подаграта, нормализира нервната система, подобрява общото самочувствие и настроение. Лапчатката има и козметичен ефект.

При бъбречни заболявания способността на билката да извежда урината оказва и обезболяващо въздействие. При простудни заболявания, съпроводени с кашлица, билката оказва изцелително въздействие, благодарение на отхрачващия ефект.

Противопоказания - при ниско кръвно налягане, при сърдечно-съдови проблеми, при хипотония и хипотиреоза.

Рецепти

 

Използва се при възпаление на ставите, радикулит и остеохондроза

  • 6 гр. смлян до прах корен се заливат с 200 гр. затоплено олио или свинска мас се вари при слабо кипене 7 мин., след което се прецежда; болните места се разтриват или се правят компреси.
  • 50 гр. корен на прах се заливат със 100 гр. водка, сместта стои до 1 месец на тъмно и хладно като периодично се разклаща, като след края на периода се прецежда; приемат се по 30 капки 3 пъти на ден 20 мин. преди хранене. Прави се курс 1 месец, след това се прекъсва за период от 7 дни, след което може да се повтори.
  • 1 суп. лъжица корен на прах се залива с 1 чаша хладка кипнала вода и се оставя за 3 часа; след това се довежда до кипване и се прелива в термус за 10 часа и се разклаща; прецежда се и се довежда до първоначалния обем с топло кипнала вода.  Приема се по 1/3 чаша три пъти на ден; пие се по следната схема: един ден се пие, след това следват два дни прекъсване и така схемата продължала до 15 дни. След този период, следващите 15 дни се пие през ден и следващите 15 дни се приема всеки ден.

Отвара (настойка)първият ден се прави настойка от 1 ч.л. корен на прах с 1 ч.ч. кипнала вода и се оставя за 10 часа, прецежда се и се пие по равни порции три пъти на ден. На втория ден се прави настойка от 2 ч.л. на 3-ти, 4-ти, 5-ти, 6-ти ден се приема настой съответно от 3, 4, 5, 6 ч.л. корен. След това се прави настойката в обратен ред – 6, 5, 4, 3. Прекъсва се за един месец и може да се повтори.

Отвара – 3 с.л. наситнен корен се залива с 2 ч.ч. вода в емайлиран съд; загрява се до кипене и се вари 5 мин. на слаб огън, стой 4 часа и се прецежда. Приема се първия ден по 1 с.л. пет пъти на ден. Вторият ден – по 2 с.л. пет пътина ден, трети ден – по 3 с.л. пет пъти на ден, четвърти ден – по 4 с.л. пет пъти на ден, след което се прекъсва за три дни и курсът се повтаря. Продължителност на курса – 1 месец.

Обща рецепта – 10 гр. корен се залива с 0,5 л. Вода; загрява се до кипене и се вари 10 минути на слаб огън; оставя се за 1 час и се прецежда. Приемат се по 2 с.л. 3-4 пъти на ден преди хранене.

При тиреотоксикоза, гуша (дифузна и с възли), инсулти, инфаркти, хипертония, атеросклероза, анемия, ревматизъм, болести на черния дроб, дифузни гуши 1-4 степен, дифузно-възлова и многовъзлова гуши, хиперплазия на щитовидната жлеза, хиперфункция на щитовидната жлеза, пропадане на матката, безплодие, недоносена бременност, мастопатия, миома на матката.

Билката извежда радиацията, намалява холистерола, изсушава кистите, миомите, нормализира месечния цикъл, повишава имунитета.

 

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден