Бяла Лапчатка - корен 100% Натурален (Potentilla alba), за щитовидната жлеза 10 г

Добави мнение

19.00 BGN

 Бяла Лапчатка - корен (Potentilla alba)

  Хранителна добавка 10 г

Предназначение: Препоръчва се в качеството на общоукрепващо средство, биологично активна хранителна добавка. Благоприятно повлиява проблеми с щитовидната жлеза, храносмилателния тракт и черния дроб.

Употреба: 10 гр  корен (наситнен) се заливат с 100 мл водка, престояват в стъклен съд на тъмно и хладно място в продължение на един месец, след което се прецежда и се приема в доза 30 капки на ден, 20 мин. преди хранене. Продължителност на приема: 30 дни.

Противопоказания: Да не се приема от бременни и кърмачки, деца до 14 години, хипотония, сърдечно-съдови

заболявания и при индивидуална непоносимост към продукта.

Съставки: Лапчатка (Бяла) корен, 100% натурален в изсушен вид.

Най-добър до: 15.10. 2026 г.                 Парт.номер:L 22-10

Да се съхранява на сухо и прохладно място на температура до + 25 °C недостъпно за малки деца.

Не е лекарство, преди употреба се консултирайте с лекар!

Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Вносител: „КМК Релакс” ЕООД гр. Пловдив

тел: 0895 115 025    www.zdravenmagazin.bg

Производител: ООО „Компания ХОРСТ”

Произход: Русия, Алтайски край

   Бяла лапчатка (корен)

  Синоними – петопръстник, петолистник и др.

 

Известна е сред народа като петолистник, петопръстник – заради петолистните си цветове. Ботаническото название е Potentilla alba. Достига от 10 до 25 см надземна част и значителна подземна част – корените достигат до 100 см дължина. В периода на цъфтене може да се приема като горска ягода. Тази красива и горчива билка се е използвала при болка в стомаха и при бързо възстановяване на изгаряния.

Ценни са както надземната част, така и корените. Корените са наситени с дъбилни вещества, които имат противовъзпалително действие. В тях се съдържат нишесте, иридоиди и сапонини. В корените има кверцетин – флавоноид с антиоксидантно действие. Съдържат още  бор, желязо, натрий, алуминий, калций, сребро, хром, кобалт, манган, селен, барий, мед и литий, които се съдържат няколко пъти повече от обикновените билки.

Билката има положителното  въздействие върху ендокринната система и при лечение на щитовидната жлеза. Използва се при тиреотоксикоза, хиперплазия на щитовидната жлеза, гуша. Щитовидна жлеза билката нормализира хормоналния баланс и регулира множество функции в организма. Подпомага стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система. Благоприятно повлиява язва на стомаха, ентероколит, проблеми с черния дроб. С помоща на билката бързо преминава разстойстовото на стомаха, колики. Използва се и като природен антибиотик, облекчава натъртвания и хематоми, открити рани и абсцеси. За целта билката се довежда до прахообразно състояние. Тя е противопоказна при хипотиреоза.

Използва се още и при нарушаване на сърдечния ритъм при атеросклероза и повишено кръвно налягане, лапчатката повишава еластичността на кръвоносните съдове, очиства кръвта и извежда шлаки и токсините от организма. Билката помага при намаляване на свръхтеглото.

                Гинеколкогични проблеми – използва се при пропадане на матката, при миоми и кисти; регулира менструалния цикъл и облекчава болката. Известно е противотуморното действие на билката, изчезва изпотяването, при задух, намалява проявите на ревматизма и подаграта, нормализира нервната система, подобрява общото самочувствие и настроение. Лапчатката има и козметичен ефект.

При бъбречни заболявания способността на билката да извежда урината оказва и обезболяващо въздействие. При простудни заболявания, съпроводени с кашлица, билката оказва изцелително въздействие, благодарение на отхрачващия ефект.

Противопоказания - при ниско кръвно налягане, при сърдечно-съдови проблеми, при хипотония и хипотиреоза.

 

Рецепти

Използва се при възпаление на ставите, радикулит и остеохондроза

  • 6 г смлян до прах корен се заливат с 200 г затоплено олио или свинска мас се вари при слабо кипене 7 мин, след което се прецежда; болните места се разтриват или се правят компреси.
  • 50 г корен на прах се заливат със 100 г водка, сместта стои до 1 месец на тъмно и хладно като периодично се разклаща, като след края на периода се прецежда; приемат се по 30 капки 3 пъти на ден 20 мин преди хранене. Прави се курс 1 месец, след това се прекъсва за период от 7 дни, след което може да се повтори.
  • 1 суп. лъжица корен на прах се залива с 1 чаша хладка кипнала вода и се оставя за 3 часа; след това се довежда до кипване и се прелива в термус за 10 часа и се разклаща; прецежда се и се довежда до първоначалния обем с топло кипнала вода. Приема се по 1/3 чаша три пъти на ден; пие се по следната схема: един ден се пие, след това следват два дни прекъсване и така схемата продължала до 15 дни. След този период, следващите 15 дни се пие през ден и следващите 15 дни се приема всеки ден.

Отвара (настойка)първият ден се прави настойка от 1 ч.л. корен на прах с 1 ч.ч. кипнала вода и се оставя за 10 часа, прецежда се и се пие по равни порции три пъти на ден. На втория ден се прави настойка от 2 ч.л. на 3-ти, 4-ти, 5-ти, 6-ти ден се приема настой съответно от 3, 4, 5, 6 ч.л. корен. След това се прави настойката в обратен ред – 6, 5, 4, 3. Прекъсва се за един месец и може да се повтори.

Отвара – 3 с.л. наситнен корен се залива с 2 ч.ч. вода в емайлиран съд; загрява се до кипене и се вари 5 мин на слаб огън, стой 4 часа и се прецежда. Приема се първия ден по 1 с.л. пет пъти на ден. Вторият ден – по 2 с.л. пет пътина ден, трети ден – по 3 с.л. пет пъти на ден, четвърти ден – по 4 с.л. пет пъти на ден, след което се прекъсва за три дни и курсът се повтаря. Продължителност на курса – 1 месец.

Обща рецепта – 10 г корен се залива с 0,5 л вода; загрява се до кипене и се вари 10 минути на слаб огън; оставя се за 1 час и се прецежда. Приемат се по 2 с.л. 3-4 пъти на ден преди х

Действа благоприятно на организма при:

- гуша (дифузна и с възли), инсулти, инфаркти, хипертония, атеросклероза, анемия, ревматизъм, болести на черния дроб, дифузни гуши 1-4 степен, дифузно-възлова и многовъзлова гуши, хиперплазия на щитовидната жлеза, хиперфункция на щитовидната жлеза, пропадане на матката, безплодие, недоносена бременност, мастопатия, миома на матката.

 

 

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден