Алтайско мумийо Русия ,Алтайски край

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди да се започне лечението, да се консултират с лекар!

В природата има няколко вида мумио, които се различават по произход и ефективност. Качественото мумио издава звук „бум-бум“ при поставяне в огън, образува вертикален пламък, плава във вода има горчив вкус и остър мирис. Мумио се образува в скалните пукнатини като образования със землисто - кафяв цвят, от където е получило името „сълзи на планината“. Мумио е уникална комбинация от биологично активни вещества ( органични и минерални), микроелементи и други съединения, които влияят на организма различно. Планинската смола включва до 50 елемента от Менделеевата таблица, главни от които са калций, фосфор, манган, хром, магнезий, желязо, мед, сребро, злато, кобалт, никел, цинк, силиций, бисмут и др.

Основен състав: вода 9,5 %, органични вещества 36,2 %, минерални вещества 34,65 %, азот 1,3 %, калций 9,8 %, слюда 1,35 %. Минералния състав включва 50 елемента най-важните от които са: калций,  фосфор, манган, хром, магнезий, желязо, мед, сребро, злато, кобалт, никел, цинк, силиций, бисмут и др. Най-голям дял имат калций, манган, магнезий(30%) те са съставна част на скелета. При недостиг се получава изоставане в ръста. Желязо, хром, кобалт, мед влизат в състава на еритроцитите и дихателните ферменти. Хрома е активен елемент, който заедно с инсулина подпомагат всмукването на глюкозата от клетките. Желязото, медта и цинка са катализатори на важни окислителни ефекти като каталаза и др. Цинка е важен за синтеза на повече от ферменти и хормони. Магнезия участва в повече 300 ферментни системи за енергия, метаболизма на глюкозата, окисляването на мастните киселини, активиране на аминокиселините, синтеза на белтъчините, приспособяването към студ, способства за разширение на съдовете, влиза в хормоните на надбъбречната жлеза. Разновидност на слюдата забавя процесите на стареене, лекува коремната кухина, аденом, паразитни инфекции и отравяния. Органичния състав на мумио включва водоразтворими белтъчини,  сапунени и нео сапунени липиди, аминокиселини, витамини В1, В12, С, Е, каротиноиди, рутин, кехлибарена, лимонена, хиалуронова, бензоена и др. киселини. Мумиото съдържа 6-8 аминокиселини.89 % от тях са глицин и глуталинова киселина, която влиза в състава на белтъчините и ниско молекулярните съединения, участва в азотния обмен като свързва в нетоксично състояние вредния за организма амоняк. Фолиевата киселина, в която влиза глутаминовата киселина се отнася към витамините от групата на В е необходимо за производството на еритроцитите и други кръвни клетки, а също за нормалното деление на клетките на кожата и косите. Тя участва при отделянето на мазнините от челния дроб, понижава холестерина в кръвта, извежда свободните радикали от организма (глютатион). Глутаминовата киселина дава енергия за мускулите, особено на сърцето, подобрява храненето им, а също и на мозъка, намалява  пристрастеността към алкохол и наркотици. За висок лечебен ефект от мумиото е необходима високо качествена суровина.

Известни са няколко разновидности , които се отличават не само по произход, но и по ефективност. Например: киргизите имат златно мумио, което е с червен цвят, сребърно-бял цвят. Изследванията са показали, че най-полезното мумио е тъмното мумио. Някои смятат, че разликата между тях е незначителна. В резултат на изследвания учените са стигнали до следните изводи:

- Всички видове мумио имат органичен произход.

- Материалите за образуването му са микроелементи, почвени микроорганизми, растения, животни и продукти от тяхната жизнена дейност. Изкуственото действие не е дало резултат.

Най-качественото мумио е с червен цвят, блестяща повърхност с лек мирис на нефт. Не голямо късче мумио поставено върху дланта, започва леко да омеква като восък. Ако не омеква е ниско качествено. Мумиото се е използвало в древни времена. За лечебните му качества е писал Авицена, който определя широк спектър от болести, които се лекуват с мумио (сърце, язви, стомашни разстройства, болести на черния дроб, хемороиди, ревматизъм, гнойни рани, изгаряния, костна туберкулоза, главоболие, мигрена, треска, епилепсия, възпаление на млечните жлези, алергии, ангина, кашлица, ерозии, възпаления, дефекти на женските полови органи, безплодие при мъже и жени, тромбофлебити, радикулит и др.). В Индия се използва за лечение на астма, туберкулоза, бронхит, бъбречно-каменна болест, паразитни болести на кожата, диабет (използва се с мед, мляко или сок) е много други.

Употреба: Мумио може да се ползва сутрин при събуждане или вечер 3 часа след вечеря. Сутрин се приема 30-40 минути  преди ставане. Като мазило мумио се използва преди сън. Разтворено мумио се пие наведнъж 1-2 пъти на ден сутрин и вечер в продължение на 28 дни. При напреднал стадий на болестта курса се повтаря след 10 дни. Мумиото е желателно да се разтвори в мляко в съотношение 1:20 (2-3 супени лъжици). Може да се разтваря и във вода с добавка мед.

 

 

Дозировка на мумийо в зависимост от човешкото тегло

 

Човешко тегло, кг

Дневен прием, грам

Дневна
доза

Доза за 1 курс на лечение от 28 дни, грам

Доза за 3 курса на лечение
от 28 дни, грам

Доза за 5 курса на лечение от 28 дни, грам

До 70

0,2

0,6

17

51

85

До 80

0,3

0,9

25

75

125

До 90

0,4

1,2

34

102

170

над 90

0,5

1,5

42

126

210

Деца до 1 година

0,01-0,02

0,03-0,06

0,64-1,68

2,52-5,04

4,2-8,4

Деца от 1 до 9 години

0,05

0,15

4,2

12,6

21

Деца от 9 до 14 години

0,1

0,3

8,4

25,2

42

Рецепта 1) Ревматизъм

0,5-0,8 гр. мумио се смесва с растително масло. Сместа се приема вътрешно, също се маже поразената област.

Рецепта 2) Счупвания, натъртвания, изкълчвания и разтежения (разтягане на сухожилия)

2.1 Да се пие 0,2-0,5 гр. мумио, заедно с разтриване на болното място с 0,3% мазило. Курса на лечение е 3 седмици. Може да се продължи след  5-10 дни, без да се прекъсват разтривките.

2.2 1,5 гр. мумио да се изпие на 3 пъти дневно заедно  с голямо количество мляко. Курс 6 дни.

2.3 Да се приема сутрин, наведнъж 0,2 гр., един път на ден в продължение на 10 дни. Може да се повтори лечението. Зарастването на костите се ускорява с 13-17 дни. Курс 20-30 дни.

Рецепта 3) Мазило

Мумио 3 гр., вода 20 мл., ланолин-безводен 30 гр., медицински вазелин до 100 гр. Мумиото се разтопява На водна баня при температура 70-80 о С (желателно е 2-3 пъти на 24 часа). Ланолина и вазелина се обеззаразяват предварително при 180-200о С за 20 минути. Мазилото се съхранява на тъмно при температура не повече от 20о С.

Рецепта 4) Ставни болки

Смесват се 0,5 гр. мумио с 100 гр. течен мед. С тази смес се правят компреси през нощта. Също така се приемат 0,2 гр. мумио, сутрин, 1 час преди ядене. Курса е 10 дни, пълния цикъл е 2-3 курса.

Рецепта 5) Кожно-туберкулозни процеси

Да се приемат по 0,1-0,2 гр. мумио с мляко и мед, в съотношение 1:20, 2 пъти на ден -25 дни с повторение след 10 дни.

Рецепта 6) Заболявания на нервната система. Радикулити, плексити, невралгии и нерводермити.

6.1 Да се правят втривания по 5 минути на болезнените участъци 10% спиртен разтвор от мумиото. Курс на  лечение 3 седмици. След 5-10 дни може да се повтори. Заедно с това се приемат мумио с мляко и мед.

6.2 При радикулит се приема смес от мумио и мед на половина, с която се разтриват болезнените участъци. Сместа се оставя като компрес през нощта. Правят се 5-7 процедури.

Рецепта 7) Главоболие, мигрена, епилепсия, паралич на лицевия нерв.

7.1 През деня се приема 0,2-0,3 гр. мумио с мляко и мед в съотношение 1:20, 2 пъти в денонощието сутрин и вечер  наведнъж-25 дни. При напреднала болест се повтаря след 10 дни.

7.2 При главоболие, мигрена, епилепсия, парализа на тялото или лицевия нерв, отпуснати органи. Взема се 0,07 гр. мумио смесва се със сок или отвара от майоран и се пие, а при летаргия 0,125 гр. мумио се смесва с отвара от чубрица и девисил и се кипва, след което се пие. При главоболие да се пие по 0,2 гр. мумио през нощта 10 дни, след което се почива 5 дни.

Рецепта 8) Заекване

Използва се смес от мумио с мед в съотношение 1:5; 1:8 по 0,2 гр. екстракт. Лечение 4 месеца. Езика се маже с разтвор от мумио и мед.

Рецепта 9) Заболявания на кожата

Гнойни инфекциозни рани

Да се  приема по 0,2 гр. мумио през нощта. Да се извършва промивка с 5-10% разтвор или 3% мазило. При външно използване се усеща леко бръждене, тъй като мумиото бързо изчиства раните от бактерии и гной. Действа пагубно върху микробите (златист стафиликок, червени бактерии и др.) дори по-силно от пеницилина, в резултат заздравяването става 1,5 пъти по-бързо. Воден разтвор- кипи си 15 минути с дестилирана вода, охлажда се до 70о С  и се прибавя мумио, след което се до необходимия обем. Този разтвор се използва за вътрешно приемане и като капки за очи.

Рецепта 10) Екзема

При обостряне на заболяването се използват промивки от 2% разтвор 30 минути 2 пъти на ден. При ремисия и утихване на болестта се използва 3% мазило през деня и през нощта. В резултат на промивките, кожата се възстановява за 3-5 дни.

Рецепта 11) Изгаряния и абсцеси

11.1 Лечението се провежда по следната схема: 10 гр. мумио се разтварят в 200 мл. вода, натопява се памук и се поставя върху поразения участък след което се превързва. Превръзката се сменя веднъж на 3 дни.

11.2 Приготвя се сгрят 1-3 % разтвор от мумио (да се съхранява не повече от 1 денонощие) . Използва се за оросяване на изгорената повърхност (при големи изгаряния маже да се съчетае с 0,5% разтвор от новоками и стрептомицин). Заедно с това да се приема вътрешно по 0,25 гр. мумио (при дълбоки изгаряния) 2 пъти на ден, 1-2 часа преди хранене за 10 дни. След 5 дневно прекъсване може да се повтори.

11.3 Може да се използва 10 % мумио мазило. За това мумиото се мокри с капки преварена вода, до образуването на каша, която се смесва със свинска, кокоша или гъша мас, до еднородна смес (да няма бучки, при разтриване между пръстите). Мумиото в тези случай засилва възстановяването на тъканите, помага по-бързото изчистване на раните от мъртвите тъкани. Намалява образуването на белези.

Рецепта 12) Заболяване на сърдечно съдовата система

12.1 Хипертония, сърдечна недостатъчност

Разтваря се 8 гр. мумио в 0,5 л вода. Полученият 1,6% разтвор се приема по следната схема:

 • 7 дни по 40 капки, 3 пъти на ден
 • 7 дни по 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден
 • 7 дни по 1 супена лъжица, 3 пъти но ден

Курса на лечението е 3 седмици. Мумиото сваля кръвното налягане, газовия обмен малко се повишава, стига се до 50% подобряване на състоянието.

Рецепта 13) След инфарктно състояние

1,6% разтвор на мумио се приема по следната схема: 1 ден 15 капки, 2 ден 18 капки, 3 ден 21 капки, 4 ден 24 капки, 5 ден 27 капки, 6 ден 30 капки, 7 ден 33 капки, 8 ден 36 капки, 9 ден 39 капки, 10 ден 42 капки.

Да се пие мумиото 2 пъти на ден, 1 час преди хранене, с топло мляко или чай. Прекъсване 7-10 дни. Курса се повтаря 5 пъти. Продължителното използване на мумиото нормализира сърдечното кръвообращение  и обмяната на веществата на миокарда, което възстановява функцията на съкращаване и честотата на сърдечните съкращения.

Рецепта 14) Тромбофлебит

Известно е, че мумиото има противосъсирващи свойства и съдоразширяващо въздействие.

14.1 Да се приема 0,3 гр. мумио, 2 пъти на ден. Курс на лечение 10 дни. След 4-5 дни от тази терапия се намаляват болките, оттоците, възстановява се температурата на кожата.

14.2 В тежки случаи се приема 7% разтвор по схема:

- 10 дни по 1 чаена лъжичка

- 10 дни по 1,5 чаена лъжичка

- 10 дни по 1 супена лъжица

- 10 дни по 1,5 супена лъжица

- 5 дни по 1 чаена лъжичка

Трябва да се мажат с мазило ( 20% разтвор мумио в прасковено масло  или вазелин)

Рецепта 15) Заболявания на дихателните пътища.

15.1 Пневмония

Да се правят инхалации със 7% мумио 1 път на ден. Да се приемат 0,2 гр. преди сън.

15.2 Бронхит

3 гр. мумио се приема на 2 пъти на ден, като 1,6 %  разтвор по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден, до окончателното оздравяване.

15.3 Бронхиална астма

Приема се 7 % разтвор по следната схема:

-10 дни по 1 чаена лъжичка

-10 дни прекъсване

- 10 дни по 1 супена лъжица

- 10 дни прекъсване.

И така до края на курса, който продължава докато се приеме 50 гр. мумио. Да се преима с топло мляко. Паралелно да се правят инхалации със 7% мумио.

15.4  Плеврит

Да се пие по 0,2 гр. на нощ. Общата доза е 6-12-18 гр. в зависимост от степента на заболяването.

 

15.5 Туберкулоза

2 гр. мумио се разтваря в 10 супени лъжици преварена вода и се пие 15 дни по 1 супена лъжица след вечеря заедно със силен чай или топло мляко с мед. Курса се повтаря след 5 дни до пълното излекуване.

15.6 Кръв от белите дробове

Приемат се вътрешно по 0,2 гр. мумио заедно с ягодов сироп (ягода, малина, боров и др.) в съотношение 1:20, 2-3 пъти на ден (задължително преди сън). Необходими са 3-4 курса  по 25 дни с 10 дни прекъсване.

Рецепта 16) ЛОР- болести, уши, нос, гърло

16.1 Ангина, ларингит и фарингит

Да се прави гаргара на гърлото с 2,5 % разтвор от мумио 3 пъти на ден, до подобряване на състоянието, след което се прави по рядко.

16.2 Синузит, хрема

-10 % разтвор от мумио в прасковено масло да се капят в носа по 5 капки,  пъти на ден.

- да се смеси 0,1 гр. мумио с камфорово масло в съотношение 1:5 да се капва във всяка ноздра.

16.3 Остър среден отит

- да се капе в ухото 3% разтвор от прасковено или вазелинова масло по 3 капки на ден, като се затопля с запалка или синя лампа.

- при отит с намаляване на слуха се използва 0,35 гр. мумио, смесва се с чисто масло, прибавя се сок от незряло грозде и се капе в ухото.

- също е ефективно да се смесят 2 гр. мумио със 100 мл. вода и с този разтвор да се намокри тампон и да се  постави в ухото. Повтаря се няколко пъти.

16.4 Носово кръвотечение

Да се капе във всяка ноздра смес от 0,1 гр. мумио с камфорово масло в съотношение 1:5

Рецепта 17) Заболявания на храносмилателната система и стомашно чревния тракт.

17.1 Язвена болест и болест но дванадесетопръстника

Разтварят се 10 гр. мумио в 0,5 л. вода и се употребяват по схема:

 • 10 дни по 1,5 супена лъжица преди ядене
 • 10 дни по 1 супена лъжица преди ядене
 • 9 дни по 1,5 супена лъжица след ядене

Курса на лечение 30 дни. Нужни са 30 гр. мумио. Противоязвения ефект на мумиото е от главните свойства на препарата. Заедно с язвата се лекуват и други симптоми на възпалителни болести като хроничен холецистит и хроничен спастичен колит.

17.2 Атония на стомаха

10 гр. мумио се разтварят в 0,5 л вода. Прием по 1 супена лъжица наведнъж заедно със студена вода. Курса на лечение е 1 месец.

17.3 Хепатит

Да се приема 3% разтвор 21 дни. Употребява се по схема:

 • 7 дни по 30 капки, като се увеличават до 60 капки, 3 пъти на ден.
 • 7 дни по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.
 • 7 дни по 1 чаена лъжичка, като се намаляват капките да 30 капки, 3 пъти на ден. Пие се сок или минерална вода.

Мумио се отразява благоприятно при изменени функции на органите на хранене, при патологии на черния дроб.

17.4 Нулева киселинност

Употребяват се 0,1% разтвор. Пие се по 1 чаша, 3 пъти дневно,30 минути преди ядене. Курса на лечение е 14 дни. Общата за курса е 150 мг. на 1 кг. Телесно тегло на лекуващия се.

17.5 Гастрит

Приемат се по 0,1 гр. мумио, 3 пъти на ден.

 • При повишена стомашна секреция- 1,5 час преди хранене.
 • При нормална секреция 40-50 минути преди хранене.
 • При понижена секреция 30 минути преди хранене.

Курс на лечението 16-20 дни нужни са 4-6 гр. мумио. Резултата е пълното възстановяване на секреторната дейност на стомаха.

17.6 Парене (киселини), газове и повръщане

Да се приемат 0,2-0,5 гр. два пъти на ден (сутрин и вечер) в продължение на 3 седмици.

17.7 Хемороиди

Приемат се по 0,2 гр. мумио еднократно, наведнъж, 2 пъти на ден (сутрин и вечер). Задължително е постоянното смазване на задния проход на дълбочина да 10 см. със смес от мумио и мед в съотношение 1:5;1:8.

Вътрешния прием се повтаря след 25 дни, след 10 дневна почивка, с смазването продължава 3-4 месеца с месечно прекъсване. При запуснати случай, лечението може да продължи 6-8 месеца.

Добри резултати се получават ако се използва смес от мумио с прасковено олио или кравя мазнина в същите пропорции. Използва се вътрешно и външно, нужно е по-голямо количество мумио.

17.8 Свещи против хемороиди

Към необходимото количество мумио се добавят няколко капки вода до кашица. За емулиране се прибавя ланолин-безводен. Да се размеси добре и да се прибави наситнено какаово масло, да се остави до втвърдяване и да се разточи и се оформят свещи.

Рецепта 18) Жлъчно каменна болест

На 1 литър вода 1 гр. мумио. Пие се 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене по 200 гр. от разтвора. Пие се 10 дни и 5 дни се почива. За курса на лечение нужни 12 гр. мумио.

Рецепта 19) Колит

Приемат се по 0,15 гр. 1 път на ден, преди сън. След 10 дни се прави прекъсване за 10 дни. Повтаря се курса 3-4 пъти.

Рецепта 20) Запек

Приемат се по 0,2 гр. мумио сутрин наведнъж, след като е разтворено във вода.

Рецепта 21) Захарен диабет, панкреатит

Разтварят се 17,5 гр. мумио в 0,5 литра вода (3,5% разтвор). Приема се по схема:

 • 10 дни по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.
 • 10 дни по 1,5 супена лъжица, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.
 • 5 дни по 1,5 супена лъжица, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Желателно е да се пие с мляко или плодов сок. Ако възникне гадене трябва да се пие след ядене или да се пие 0,5 водна чаша минерална вода. По време на лечението на диабет изчезват жаждата и умората, намалява се денонощната диуреза.

Рецепта 22) Болки на очите. Ечемик.

Капят се в очите капки от 1% разтвор от мумио.

22.1 Глаукома

15 гр. мумио се разтварят  в 0,5 литра преварена вода. Приема се по 1 супена лъжица, 30 минути преди ядене, 2-3 пъти на ден за 10 дни. Повтаря се след 5 дни 2-3 курса.

 

Рецепта 23) Детски болести

23.1 Коклюш

Да се дават на децата по 0,05 гр. мумио на нощ. Дозата за курса е 0,15-0,25 гр. мумио.

23.2 Скарлатина

Да се пие на нощ по 0,05 гр. мумио. Дозата е 0,2-0,5 гр. мумио.

23.3 Алергия

Курс на лечението 25 дни. Разтварят се 5-8 гр. мумио в 0,5 литра вода. Приема се по 1 супена лъжица преди ядене. Обрива трябва да се намазва с по-силен разтвор.

Рецепта 24) Заболяване на пикочно-половата система

24.1 Бъбречно-каменна болест

За целта се използва 0,1 гр. разтвор от мумио, който се приема по 1 чаша, 3 пъти на ден заедно със сок от захарно цвекло. Провеждат се 4-6 десетдневни курса с петдневни прекъсвания. В периода на лечение се спазва диета. След 1,5-2 месеца може да е повтори.

24.2 Цистит

Впръскват се със спринцовка 1% топъл разтвор от мумио в количество 1 чаша -10 дни. Болките преминават след 15-20 минути. Такова мумио се приема по схема:

 • 7 дни 30 капки 3 пъти на ден.
 • 7 дни по една чаена лъжичка 3 пъти на ден
 • 7 дни по 1,5 чаена лъжичка 3 пъти на ден. Приемат се преди хранене с минерална вода.

24.3 Язви на пикочния мехур

3 пъти на ден да се пие по 0,2 гр. мумио с топло мляко. За през нощта да се прави впръскване със спринцовка разтвор от мумио в 100 мл. топла вода. За курса са нужни 15 гр.

24.4 Мъжко и женско безплодие

Вътрешно се приема 0,2-0,5 гр. мумио със сок от моркови, облепиха, 2 пъти на ден. Курс 25 дни, прекъсване от 5 дни. Количеството е строго индивидуално и се определя от продължителността на заболяването. Нужни са 25-30 гр. мумио.

24.5 Ерозия на женските полови органи

На мястото на  ерозията се поставя марля, намокрена с 5% разтвор от мумио, който се фиксира с тампон. След 1-2 денонощия мястото се почиства добре от гнойния полеп, а на 3-4 денонощия се случва пълното изчистване. Курса е 7-10 процедури. По време на лечението да се въздържат от полови отношения.

24.6 Ерозия на шийката на матката

В този случай се използва тампон намокрен с 2,5% разтвор от мумио (2,5 гр. мумио на 100 мл. вода- преварена). Тампона се оставя във влагалището през нощта. Изискват се 5-10 обработки.

24.7 Възстановяване на млечната жлеза

Да се приема по 0,2-0,3 гр. мумио с мляко или краве кисело мляко и мед (1:20) наведнъж сутрин и вечер преди сън-25 дни. В първите 5-6 дни по 0,2 гр. мумио, 3-4 пъти на ден. По нататък както е описано по горе.

Рецепта 25) Пародонтоза, стоматит

25.1 Приема на мумиото и по 0,2 гр. вътрешно 1-2 пъти на денонощие (вечер преди сън) в течение на 25 дни, с мляко и мед или вода в съотношение 1:20, с едновременна апликация на 5% мумио.

25.2 Пародонтоза (оголване на венците)

2,5 гр. мумио на 100 мл. вода, прави се гаргара на устната кухина, сутрин и вечер, след което разтвора се поглъща.

25.3 При възпаление на устната кухина

Прави се гаргара с 5% разтвор от мумио,  заедно с това се приема вътрешно 0,2 гр. мумио 2 пъти на ден в течение на 10 дни с мляко или мед или вода в съотношение 1:20. Мумиото бързо ликвидира възпалителните реакции, подобрява общото състояние, трайното преустановяване на патологичните процеси, подобрява венците и слизестата обвивка на устната кухина.

Рецепта 26) Анемия, лъчева болест и други болести на кръвта

15 гр. мумио се разтварят в 0,5 литра вода е се пие по схема:

 • 10 дин па 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден.
 • 10 дни по 1,5 чаена лъжичка , 3 пъти на ден.
 • 10 дни по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден.
 • 5 дни по 1,5 супена лъжица, 3 пъти на ден.

Прави се прекъсване между декадите от 5 дни. Нужни са 60 гр. мумио. Мумиото стимулира кръвотворната функция и възстановява количеството на кръвоносните частици. Рязко подобрява протичането на лъчевата болест, като стимулира дейността на целия организъм.

 

Рецепта 27) профилактика и лечение на грип и други вирусни инфекции

По време на грипна епидемия се приема 0,2 гр. мумио 2 пъти на ден като профилактика. При заболяване дозата от мумио трябва да се увеличи 1,5-2 пъти.

Рецепта 28 ) Алергия

Разтваря се 1 гр. в 1 литър топла вода, приема се сутрин 30 минути преди хранене по 100 мл. от разтвора (за деца 1-3 години по 50 мл. ; 4-7 години 70 мл.; а за 8 и повече години 100 мл.). При силна алергия приема може да се повтори, но дозата да се намали на половина.

 

Рецепта 30) Преждевременно стареене

Тонизиращ състав от мумио. 6-8 гр. мумио прибавят се няколко капки вода, до каша, добавят се 500 гр. мед е старателно се смесва. Приема се по 1 супена лъжица преди ядене, 3 пъти на ден. Да се съхранява на хладно.

Рецепта 31)  при отслабен имунитет и жизнени процеси

Мумиото не трябва да се загрява повече от 37 о С. Висококачественото мумио трябва да се разтваря мигновено в топла вода, без мътилка.

31.1 Взема се прах от мумийо, сок от нар, мед- всичко по 1 супена лъжица и се разклаща до гъст гел. В топло вино (37о С) се добавя мумио , мед, сок от нар и сливи. Този състав се смесва с гела до еднородна смес. Приема се по ½  чаша 2 пъти на ден.

31.2  2 гр. мумио се разтваря в топла преварена вода и се приема по 1 супена лъжица наведнъж в течение на 10 дни. Прави се прекъсване от 5 дни. Следващите 10 дни разтвореното мумио да се пие по същия начин , още 2 гр. се разтварят в 10 лъжици мед и се приема през 3-4 часа след вечеря, след което приема се прекъсва за 5 дни. Следващите 10 дни се пие по 2 гр. воден разтвор на мумио. Четвъртите 10 дни се пие по 0,2 гр. мумио (воден разтвор) и 0,2 гр. разтворен мед, след което се прекъсва за 10 дни. Всичко 4 двадесет дневни курса.

При тежки и хронични заболявания, трябва да се приема мумио с билки за конкретното заболяване дозировката е в зависимост от теглото на човека.

Преди да се започне лечението, да се консултират с лекар!

 

 
Владимир Великов

  
2020-10-13 22:21:06

Здравейте! Бихте ли ми предоставили сертификата за анализ на мумиото (ако може за всички, или поне за natural Altai mumijo)


Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден