Сибирска лиственица - смола 100% (Larix sibirica) 10 г

Добави мнение

6.00 BGN

Сибирска лиственица смола  (Larix sibirica)

100% натуралнаХранителна добавка

Предназначение: Препоръчва се в качеството на общоукрепващо средство, биологично активна хранителна добавка.Благоприятно повлиява състоянието на гърлото и дихателните пътища, защитава устната кухина от бактерий.Укрепва и защитава венците .

Препоръчителна доза:  3 пъти на ден след храна да се дъвче  по 1 чаена лъжичка. Да не се превишава препоръчителната доза за дневен прием.

Противопоказания: Да не се приема от бременни и кърмачки,деца до 14години,при язва на червата  и при индивидуална непоносимост към продукта. 

Съставки: Сибирска лиственица смола 100 % Натурална разф. от 10гр

Най-добър до: 11.2026          Партида: L 36735

Да се съхранява на сухо и прохладно място на температура до + 25C недостъпно за малки деца. Не е лекарство,преди употреба се консултирайте с лекар.

Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Вносител: КМК РЕЛАКС EООД тел:0895115025 www.zdravenmagazin.bg

Производител:OOO Алтайски нектар NKC , Русия , Алтайски край

Лиственица (смола) 100% Натурална

за здрави зъби и венци

                Сибирската лиственица е хвойново дърво от семейство Борови, с пирамидална корона и височина повече от 40 метра. Разпространена е от Алтай до Саян на север. Живее 500-700 години. Има и екземпляри по-стари от 900 години. Известно е със здравата си дървесина. Сега се използва при строителство на различни обекти; използва се при озеленяване на територии, а плодните филизи и смолата на дървото се ползват за лечебни цели. Младите филизи се събират на пролет.

Съдържа голямо количество етерични масла (а-пинен борнеол, борнилацетат), аскорбинова киселина (витамин C). В кората има много дъбилни вещества, гликозиди, флавоноиди, кахетини, органични киселини, антоцианиди. В семената се съдържа 18% бързосъхнещо масло.

Употреба: активно се използва при кашлица (различна етиология), метеоризъм, бъбречни проблеми, промяна на гласа. За приготвяне на отвара се използват: 5-7 куп.л. наситени филизи, заливат се с 1 литър мляко и се вари на слаб огън 15 минути; прецежда се и се пие по 3-4 пъти на ден (по 250-300 мл). Курсът на лечение е от 1 седмица до няколко месеца, като след всеки месец използване се прекъсва за 10 дни.

Кората от лиственица е ефективно средство при диария, хроничен простатит, аденом на простата.

  • За настойка са необходими 5 с.л. млада наситнена кора, залива се с 1 литър кипнала вода; оставя се да престои в термус една нощ. На сутринта се прецежда и се пие на 3-4 приема в деня;
  • При подагра и варикоза се правят компреси. За целта се вари в емайлиран съд маса от лиственицата до кипване; оставя се за 1 час да престои и след това се вари още 1 час на водна баня. С остатъка се прави компрес.
  • При абсцеси, хемороиди, гнойни рани, за външно приложение се прави настойка от млада вършина (листна маса), приготвена по следния начин: 10 с.л. се заливат с 0,7 л вода; осатвя се да ври 15 мин на бавен огън, след което се оставя да престои 3 часа; прецежда се и се ползва;
  • Смолата на лиственицата дъвчаща се ползва при зъбобол, възпалителни процеси в устната кухина и гърлото, за профилактика на пародонтоза и кариес, за укрепване и възстановяване на зъбния емайл. Смолата е богата на минерални вещества, витамини и мастни киселини. Използва се и при скорбут, туберколоза, болести на бъбреците и черния дроб, гастрит и други. Дъвчащата смола се задържа за кратко в устата, след което се дъвче като обикновена дъвка.

Отвари, настойки и еликсири от лиственицата не трябва да се приемат вътрешно от хора със свръхчувствителност, внимателно да се използва от пациенти с язва на храносмилателния тракт, след инсулт, при тежки поражения на ЦНС и при бременност.

  • Използване на лиственицата в строителството – все повече се използва в строителството и дизайна. Материалът е напълно натурален, екологично чист и евтин, не остъпва по здравина на дъбовата дървесина, устойчива на всякакви вредни въздействия като гниене и въздействие на гъби. Материалът е дълготраен, не се полагат много дообработки, тъй като дървесината е гладка, с разнообразни цветни отенъци (12 вида), с уникална естествена рисунка. Подходяща е за оформяне на интериора в сгради. Безопасна е за здравето;
  • Полезни свойства на лиственицата за човека – в състава на дървесината влизат фитонциди, особено полезни за здравето, оздравява дишането, укрепва имунитета, защитава от инфекции. Изделията от лиственицата в дома съдържат уникални природни вещества, които пречистват въздуха в помещенията. Кората съдържа дъбилни вещества и органични киселини, катехини, антоциани. От вършината се добива етерично масло, което се използва в аромотерапията. Полезно е при проблеми с дишането, абсцеси на белите дробове, бронхити, при ревматизъм, подагра, невралгии, лумбаго; включва се в състава на масажни кремове или се ползва в чист вид. Обезболяващо средство, което се използва при компреси, лечебни вани, за козметични процедури, в състава на шампоани и маски на коси;
  • Отдавна и се приписват вълшебни качества; тя се дъвче и не само обеззаразява устната кухина, а и укрепва венците. Като цяло защитава организма от бактерии и повишава тонуса; има слабително и кръвоспиращо действие.

Качества на лиственицата

Във вършината се съдържа витамин С, етерични масла и каротин. В сухото вещество на вършината се съдържа 11% протеин, 8% мазнини, 10% въглеводороди, 4,5% нишесте и хемицелулоза, 0,2% фосфор. В семената са открити 18% мазнини; в кората от 6-30% дъбилни вещества; до 47% лигнин, а в смолата – 16% етерично масло. В практиката се използва етерично масло в чист вид или в състава на масажни кремове. При простуда, кашлица и запек – 2 ч.л. наситнена вършина се заливат с 1 ч.ч. мляко; варят се на слаб огън 5-7 минути, оставят се да престоят 1 час и се прецежда; приема се по 2-3 с.л. топла отвара по 2-3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

 

Рецепти при гнойни рани, язви по кожата, мокри екземи, напукани устни, зърна на гърдите, изгаряния, незарастващи рани:

  • Смесват се по равни количества смола и жълт восък, слънчогледово масло (горещо) и прополис и свинска мас. Вари се кратко на водна баня и се смесва. След изстиване се използва като мазило или на пластир. Поразените участъци се почистват, намазват и превързват. Превръзката се снема и раните се промиват със следния състав: 1 с.л. негасена вар се залива с 2 л топла вода и стои 3-4 дни, отделя се прозрачната част и се промиват раните;
  • При парадонтоза –  се дъвче смолата;
  • При остра зъбна болка, възпаление на венците може да се използва смола, дъвче се във вид на пластинка и се поставя на зъба или венеца.  След 3-5 мин болката намалява;
  • При хемороиди смолата се прави свещички и така се ползва;
  • При кашлица, бронхит, туберколоза и други болести на белите дробове смолата се вари в мляко и след прецеждане се пие по 3 пъти на ден;
  • При проблеми със стомаха, язва на дебелото черво, изгаряния, хълцания се гълта смола по 3 пъти на ден по 1 г преди хранене;
  • 50 мг смола (натрошена) се прави със захар на топчета и се приема три пъти на ден по 2-3 бр. преди хранене. Приема се за един месец. Използва се още при възпаление на белите дробове, язва на стомаха и дебелото черво, изгаряния и хълцане.

Препоръчва се всички народни рецепти да се ползват след консултация с лекар.

 Рецепти:

  1. Отвара от млади филизи (клончета), които се варят 48 часа, е прекрасно средство срещу главоболие, сърдечни болки, болести на черния дроб и бъбреците.
  2. Гнойни рани, екземи, изгаряния, нацепена кожа може да се излекуват с мазило от смолата (за дъвчене) на лиственицата. Смесват се смолата, прополис и жълт восък, плюс слънчогледово олио, взети в равни количества, разтопяват се на водна баня и след като изстине сместа се ползва външно за намазване и компреси.
  3. При силен зъбобол се дъвче смола от лиственица и се поставя парче смола върху болния зъб, болката намалява след 2 минути.
  4. Смола се използва и при хемороиди. Да се направят подобни и на ректалните свещички.
  5. При бронхит, пневмония, кашлица, туберколоза и други белодробни заболявания се правят инхалации от смолата, смола се сварява с мляко и се пие 3 пъти на ден.
  6. При стомашни заболявания, изгаряния, язва на дебелото черво се гълтат по 50 г смола от лиственицата по 3 пъти на ден преди хранене.

Противопоказания: при индивидуална непоносимост, при язва на чревния тракт, след инсулт и инфаркт, заболявания на ЦНС, при бременност и кърмене.

 

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден